Προαγωγές – Ο Μεσαίωνας της Cyta

Η σημερινή ανακοίνωσή μας είναι η πολλοστή από την ίδρυσή της ΣΕΠ-ΑΤΗΚ (το 2009) που καταπιάνεται με το θέμα των προαγωγών, του πώς γίνονται και πώς θα έπρεπε να γίνονται. Τώρα που ο πρόσφατος κύκλος προαγωγών ολοκληρώθηκε, είναι η ώρα του απολογισμού:

  • Επανάληψη των ίδιων ντροπιαστικών φαινομένων που βλέπουμε διαχρονικά.
  • Παραγνώριση των νομολογημένων κριτηρίων της αρχαιότητας/πείρας και των πρόσθετων ακαδημαϊκών προσόντων, με δεδομένες μάλιστα τις ισοπεδωμένες αξιολογήσεις (βαθμολογίες ΣΑΠΑ).
  • Διαπλοκή.
  • Καταρράκωση της αξιοπρέπειας και του ηθικού καταξιωμένων συναδέλφων.
  • Δικαστικές διαμάχες Συναδέλφων.
  • Εσωστρέφεια.

Αρχικά, επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

  • Η ΣΕΠ-ΑΤΗΚ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της τάχθηκε με σθένος ενάντια στη συμμετοχή συντεχνιών στο Συμβούλια Προσωπικού. Τέτοια συμμετοχή είναι αντιδεοντολογική, αποτελεί την γενεσιουργό αιτία για την δημιουργία πελατειακών σχέσεων μεταξύ υπαλλήλων και συντεχνιών και δημιουργεί το υπόβαθρο για διαπλοκή και κοντραμπάντο μεταξύ συντεχνιών, κομμάτων και Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Η ΣΕΠ-ΑΤΗΚ ούτε εκπροσωπείται, ούτε εκπροσωπήθηκε ποτέ, αλλά ούτε και επιθυμεί να εκπροσωπείται σ’ αυτό το σαθρό δημιούργημα που ονομάζεται Συμβούλιο Προσωπικού.
  • Ουδείς δικαιούται να ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την ΣΕΠ-ΑΤΗΚ στο Συμβούλιο Προσωπικού, ακόμα και αν είναι μέλος της ΣΕΠ, που διορίστηκε εκεί από τον ΑΕΔ είτε αυτοβούλως είτε κατόπιν σύστασης από άλλη συντεχνία.

Ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών από όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία προαγωγών και πολλά θα μπορούσαν να γίνονται πολύ πιο σωστά ακόμη και με το υφιστάμενο σύστημα.

Είναι γεγονός ότι ο νέος ΑΕΔ, από τους πρώτους μήνες της ανάληψης των καθηκόντων του αντιλήφθηκε ότι η μεγαλύτερη γάγγραινα στη Cyta είναι ο τρόπος που γίνονται οι προαγωγές. Αναγνώρισε ότι στη Cyta δεν υπάρχει στην ουσία Σύστημα Προαγωγών και ότι η κατάσταση με τις προαγωγές είναι σάπια και διεφθαρμένη.

Είναι επίσης γεγονός ότι ο ΑΕΔ έχει δεσμευτεί απέναντι στο Προσωπικό γενικά, αλλά και απέναντι στη ΣΕΠ ειδικά (με Πρακτικό ΑΜΕΠ), ότι «θα κάνει ότι περνά από το χέρι του έτσι ώστε, μέχρι το τέλος του 2020 να έχει εισαχθεί το νέο Σύστημα Προαγωγών και ότι δεν θα ξαναγίνουν άλλες προαγωγές με το παλιό σύστημα».

Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις του ΑΕΔ για εισαγωγή νέου Συστήματος Προαγωγών μέχρι το τέλος του 2020. Ούτε και να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνειά του ότι «θα κάνει ότι περνά από το χέρι του» για να το πετύχει. Διαπιστώνουμε όμως με λύπη ότι, ενόσω εφαρμόζεται το σημερινό Σύστημα Προαγωγών, όχι μόνο το ένα αλλά και τα δύο χέρια του είναι «δεμένα».

Καταλήγουμε λέγοντας πως, η ΣΕΠ-ΑΤΗΚ ως Συνδικαλιστική Οργάνωση είναι υποχρεωμένη να προασπιστεί την αξιοπρέπεια των Μελών της, αλλά και του λοιπού Προσωπικού της Cyta και να ανταποκριθεί στα συνεχή καλέσματα τους για δράση.

Το όλο ζήτημα των Προαγωγών θα τύχει εκτενούς συζήτησης στην επόμενη Γενική Συνέλευση της ΣΕΠ-ΑΤΗΚ. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα ανακοινωθούν αφού τύχουν έγκρισης.

ΣΕΠ-ΑΤΗΚ
7/7/2020